24 lutego 2012

Surówka z kalarepą


Surówka z kalarepą

  • 1 duża kalarepka
  • 1 średnie jabłko
  • 2-3 marchewki
  • jogurt
  • sól, pieprz
  • ewentualnie: cukier, sok z cytryny

Warzywa myjemy i obieramy. Kalarepę i jabłko ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach, marchewkę również ścieramy na tarce do warzyw, ale jeśli mamy taką możliwość to na drobniejszych oczkach. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy jogurt oraz sól i pieprz do smaku.  Jogurtu dodajemy do surówki tyle, aby była „mokra”. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy doprawić do smaku cukrem lub sokiem z cytryny – w zależności jakie surówki lubimy – na bardziej słodko czy też mniej J


21 lutego 2012

Seromakowiec

Jeżeli nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na sernik, czy też na makowiec - to możecie spróbować tego wypieku. Seromakowiec, czyli dwa w jednym. A jak dodamy owoce to i nawet trzy w jednym. Wspaniałe połączenie masy makowej, sera, owoców i kruchego ciasta. Połączenie po prostu genialne!



Seromakowiec

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Ser:
  • 60 dag twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ½ kostki masła

Mak:
  • 1,5 szklanki mielonego maku
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • Puszka brzoskwiń

Ciasto: mąkę zagnieść z margaryną, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i  kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Ser: twaróg zemleć.  Margarynę utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodając jajko. Masę połączyć ze zmielonym twarogiem.
Mak: białka ubić z cukrem. Wymieszać z makiem, wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce do warzyw 2/3 zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Na masy wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piekarnik nagrzać do temp 180C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut


20 lutego 2012

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Sałatka z wędzonego kurczaka z dodatkiem delikatnego czosnkowego sosu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.




Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

  • 2 udka wędzonek kurczaka (po obraniu ok. 40 dag mięsa)
  • 50 dag pieczarek
  • puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • majonez oraz jogurt (1:1)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Zagotowujemy wodę z solą i sokiem z ½ cytryny. Pieczarki (najlepiej jak najmniejszej wielkości), oczyszczamy i całe wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok. 10 minut, studzimy a następnie  kroimy  na ćwiartki.  Udka kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy mięso, kroimy w niezbyt małą kostkę. Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.

17 lutego 2012

Sałatka brokułowa z ziarnami

W ramach szybkich i prostych dań – sałatka brokułowa z mnóstwem chrupiących ziaren J




Sałatka z brokułem i ziarnami

  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść ziaren: orzechy włoskie, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam
  • jogurt
  • sól, pieprz

Oczyszczony brokuł podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę. Wrzucić na 5 min do gotującej się osolonej wody, po czym osączyć na sicie. Gdy wystygnie przełożyć do półmiska. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystkie ziarna uprażyć na suchej patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Wszystkie składniki sałatki ostrożnie i dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 2-3 godziny do „przegryzienia się” J.


15 lutego 2012

Łezki ze śliwkami

Jutro Tłusty Czwartek więc tradycji pączkowej musi stać się zadość :) Tym razem miniaturowe pączki ze suszoną śliwką.



Łezki ze śliwkami

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdże
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 dag suszonych śliwek
  • kieliszek rumu lub spirytusu
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z 1/3 szklanki letniego mleka i łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać je do pozostałej mąki razem z pozostałym cukrem, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i alkoholem. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nabierać łyżką małe porcje ciasta, lekko je spłaszczyć. Na każdej ułożyć śliwkę i owinąć ją dokładnie ciastem. Smażyć na złoto w gorącym oleju. Wyjąć z tłuszczu, odsączyć na bibule i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

13 lutego 2012

Tarta z kiwi

Klasyczna tarta z owocami. Połączenie delikatnego, kruchego ciasta, pysznego waniliowego kremu i orzeźwiających owoców J


Tarta z kiwi

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem:
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2-3 łyżki masła
  • 3-4 kiwi

Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier dodać pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wylepić spód i brzegi formy do tarty (średnica ok. 20 cm). Ponakłuwać gęsto widelcem i odstawić do lodówki na około 30 minut. Nagrzać piekarnik do 180C. Na spód tarty położyć papier do pieczenia i obciążyć go suchą fasolą. Piec 15 minut po czym zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wystudzić.
Budyń ugotować na mleku. Do gorącego budyniu włożyć masło i dokładnie wymieszać. Gotowy krem waniliowy nałożyć do środka tarty. Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi.


09 lutego 2012

Bliny

Bliny to naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Mają grubość kilkunastu milimetrów i średnicę do 10 cm. Bliny są najczęściej podawane ze śmietaną lub roztopionym masłem i przybrane kawałkami  łososia, wędzonego  jesiotra, marynowanym śledziem, czarnym kawiorem lub na słodko z konfiturami. To tyle teorii. U mnie były zrobione tylko z mąki gryczanej i podane z samą śmietaną J Zmniejszyłam też od razu ilość soli w przepisie i wyszły pyszne (źródło: blog Przez szybę piekarnika)


Bliny gryczane

  • 100g mąki gryczanej
  • 200ml letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży (ew. 1 łyżeczka instant)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, następnie dolać resztę, posolić, doprawić pieprzem, wsypać mąkę i wmieszać jajko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli na tym etapie jest za rzadkie, należy dodać jeszcze trochę mąki. Wszystko odstawić na min. godzinę, by drożdże zdążyły "ruszyć".
Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju. Ciasto nalewamy łyżką, tworząc cienkie placki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Możemy podawać je jako przekąskę lub też jako część drugiego dania.



01 lutego 2012

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu bułeczki. Suszone pomidory nie są mocno wyczuwalne, ale nadają bułeczkom ciekawego smaku. Bułeczki są mięciutkie w środku a na zewnątrz mają fantastycznie kruchą skórkę. Właśnie, tak jak napisałam: kruchą, a nie chrupiącą, przez co moim zdaniem stają się jeszcze lepsze. A najlepsze są takie gorące ze świeżym masełkiem, pycha … J (źródło: Z kuchennej półeczki – 120 wypieków)


Bułeczki z suszonymi pomidorami

składniki na 8 szt 
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 paczuszka drożdży suszonych (7g)
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • mleko do posmarowania

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Dosypać drożdże i wymieszać. Wlać roztopione i ostudzone masło, lekko podgrzane mleko i rozkłócone jajka. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Można to również zrobić mikserem z mieszadłem hakowym. Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz starannie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 8 równych części, utoczyć z nich bułeczki i położyć na przygotowaną blachę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do chwili kiedy podwoją swoją objętość. Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 C przez 10-15 minut, aż nabiorą złocistobrązowej barwy. Przełożyć na metalową kratkę i pozostawić, aby nieco przestygły.