Jutro Tłusty Czwartek więc tradycji pączkowej musi stać się zadość :) Tym razem miniaturowe pączki ze suszoną śliwką. 
Łezki ze śliwkami
- 50 dag mąki
 - 4 dag drożdże
 - szklanka ciepłego mleka
 - 2 łyżki rozpuszczonego masła
 - 5 dag cukru
 - 2 żółtka
 - szczypta soli
 - 25 dag suszonych śliwek
 - kieliszek rumu lub spirytusu
 - olej do smażenia
 
Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z 1/3 szklanki letniego mleka i łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać je do pozostałej mąki razem z pozostałym cukrem, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i alkoholem. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nabierać łyżką małe porcje ciasta, lekko je spłaszczyć. Na każdej ułożyć śliwkę i owinąć ją dokładnie ciastem. Smażyć na złoto w gorącym oleju. Wyjąć z tłuszczu, odsączyć na bibule i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
pyszna jest ta słodka tradycja..:-)
OdpowiedzUsuń