15 lutego 2012

Łezki ze śliwkami

Jutro Tłusty Czwartek więc tradycji pączkowej musi stać się zadość :) Tym razem miniaturowe pączki ze suszoną śliwką.



Łezki ze śliwkami

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdże
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 25 dag suszonych śliwek
  • kieliszek rumu lub spirytusu
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z 1/3 szklanki letniego mleka i łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać je do pozostałej mąki razem z pozostałym cukrem, letnim masłem, żółtkami, szczyptą soli i alkoholem. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nabierać łyżką małe porcje ciasta, lekko je spłaszczyć. Na każdej ułożyć śliwkę i owinąć ją dokładnie ciastem. Smażyć na złoto w gorącym oleju. Wyjąć z tłuszczu, odsączyć na bibule i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: