01 lutego 2012

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bardzo smaczne, szybkie w wykonaniu bułeczki. Suszone pomidory nie są mocno wyczuwalne, ale nadają bułeczkom ciekawego smaku. Bułeczki są mięciutkie w środku a na zewnątrz mają fantastycznie kruchą skórkę. Właśnie, tak jak napisałam: kruchą, a nie chrupiącą, przez co moim zdaniem stają się jeszcze lepsze. A najlepsze są takie gorące ze świeżym masełkiem, pycha … J (źródło: Z kuchennej półeczki – 120 wypieków)


Bułeczki z suszonymi pomidorami

składniki na 8 szt 
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 paczuszka drożdży suszonych (7g)
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • mleko do posmarowania

Do dużej miski przesiać mąkę i sól. Dosypać drożdże i wymieszać. Wlać roztopione i ostudzone masło, lekko podgrzane mleko i rozkłócone jajka. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Można to również zrobić mikserem z mieszadłem hakowym. Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie dodać pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz starannie wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 8 równych części, utoczyć z nich bułeczki i położyć na przygotowaną blachę. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do chwili kiedy podwoją swoją objętość. Przy pomocy pędzelka posmarować bułeczki mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230 C przez 10-15 minut, aż nabiorą złocistobrązowej barwy. Przełożyć na metalową kratkę i pozostawić, aby nieco przestygły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz