Sałatka z wędzonego kurczaka z dodatkiem delikatnego czosnkowego sosu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami
- 2 udka wędzonek kurczaka (po obraniu ok. 40 dag mięsa)
 - 50 dag pieczarek
 - puszka kukurydzy
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 jajka
 - majonez oraz jogurt (1:1)
 - sok z cytryny
 - sól, pieprz
 
Zagotowujemy wodę z solą i sokiem z ½ cytryny. Pieczarki (najlepiej jak najmniejszej wielkości), oczyszczamy i całe wrzucamy na wrzątek, gotujemy ok. 10 minut, studzimy a następnie  kroimy  na ćwiartki.  Udka kurczaka obieramy ze skóry, oddzielamy mięso, kroimy w niezbyt małą kostkę. Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz