Niech Was nie zwiedzie jego minimalistyczny
wygląd ;) tort jest bajeczny w smaku – delikatny kawowy biszkopt przełożony
czekoladową masą :) A w dodatku łatwy i szybki w przygotowaniu.
Tort czekoladowo kawowy
Ciasto:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy instant
Poncz:
150 ml mocnego naparu kawy
1,5 łyżeczki cukru
3 łyżki spirytusu
Krem:
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
3-4 łyżki słodkiego kakao (np. nesquik)
2 łyżki żelatyny
6 łyżek dżemu wiśniowego
Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka
ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Żółtka przełożyć do miseczki,
dodać do nich ocet i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać – masa zacznie
się lekko pienić. Do ubitych białek dodać masę żółtkową i chwilę razem ubijać. Mąkę
przesiać z kakao i kawą. Do piany dodać przesianą mąkę i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec w temp
180C około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej
ilości wody lub mleka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną
czekoladę oraz słodkie kakao, zmiksować. Następnie dodawać porcjami ubitą
śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną i
przestudzoną żelatynę, dokładnie połączyć. Krem podzielić na trzy części. Masa wyjdzie
gęstawa więc można nią od razu przekładać ciasto, bez potrzeby czekania aż
zgęstnieje.
Poncz: z wymienionych składników przygotować
poncz. Ostudzić.
Dżem wiśniowy zmiksować, zęby nie było kawałków
wiśni.
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć
ponczem, posmarować połową dżemu, a następnie nałożyć warstwę kremu i równo
rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyć ponczem,
posmarować pozostałym dżemem oraz drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć trzeci
krążek biszkoptu, nasączyć go. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałym
kremem. Dowolnie udekorować.
Zjadłoby się:D
OdpowiedzUsuńJadłbym ! Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńmmm.... pysznie wygląda, właśnie mam na niego ochotę :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny - czekolada i kawa:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam!
Pysznie u Ciebie!
Piękny ten tort. Dostojny...
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowe wypieki, a z czekoladą to musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń