06 listopada 2012

Tort czekoladowo kawowy


Niech Was nie zwiedzie jego minimalistyczny wygląd ;) tort jest bajeczny w smaku – delikatny kawowy biszkopt przełożony czekoladową masą :) A w dodatku łatwy i szybki w przygotowaniu.


Tort czekoladowo kawowy

Ciasto:
6 jajek
1 niepełna szklanka cukru

¾ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy instant
Poncz:
150 ml mocnego naparu kawy
1,5 łyżeczki cukru
3 łyżki spirytusu
Krem:
500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
1 mleczna czekolada
3-4 łyżki słodkiego kakao (np. nesquik)
2 łyżki żelatyny
6 łyżek dżemu wiśniowego

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Żółtka przełożyć do miseczki, dodać do nich ocet i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać – masa zacznie się lekko pienić. Do ubitych białek dodać masę żółtkową i chwilę razem ubijać. Mąkę przesiać z kakao i kawą. Do piany dodać przesianą mąkę i delikatnie wszystko połączyć. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec w temp 180C około 25-30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.

Krem: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody lub mleka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę oraz słodkie kakao, zmiksować. Następnie dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, dokładnie połączyć. Krem podzielić na trzy części. Masa wyjdzie gęstawa więc można nią od razu przekładać ciasto, bez potrzeby czekania aż zgęstnieje.

Poncz: z wymienionych składników przygotować poncz. Ostudzić.
Dżem wiśniowy zmiksować, zęby nie było kawałków wiśni.

Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć ponczem, posmarować połową dżemu, a następnie nałożyć warstwę kremu i równo rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, który również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym dżemem oraz drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć trzeci krążek biszkoptu, nasączyć go. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.




6 komentarzy:

  1. mmm.... pysznie wygląda, właśnie mam na niego ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie idealny - czekolada i kawa:)
    Częstuję się i pozdrawiam!
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten tort. Dostojny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kawowe wypieki, a z czekoladą to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń