Proste i szybki danie makaronowe, które
przez dodanie odrobiny wina zyskało całkiem inny smak ;)
Makaron z grzybami
400 g makaronu pełnoziarnistego (np.
penne)
600 g pieczarek
200 g szynki
3 łyżki masła
80 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanych świeżych liści
bazylii
sól, pieprz, cukier
żółty ser
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Szynkę
kroimy w nieduże słupki. Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, gdy
płyn odparuje dodajemy połowę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę
smażymy. Na drugiej patelni, na pozostałym maśle, podsmażamy szynkę. Szynkę łączymy
z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy
z przecierem pomidorowym i bazylią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz
szczyptą cukru.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy
z grzybami. Rozkładamy na talerze. Gotową porcję posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz