13 listopada 2012

Makaron z grzybami


Proste i szybki danie makaronowe, które przez dodanie odrobiny wina zyskało całkiem inny smak ;)


Makaron z grzybami

400 g makaronu pełnoziarnistego (np. penne)
600 g pieczarek
200 g szynki
3 łyżki masła
80 ml wytrawnego białego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
sól, pieprz, cukier
żółty ser

Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w nieduże słupki. Pokrojone grzyby odparowujemy na suchej patelni, gdy płyn odparuje dodajemy połowę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Na drugiej patelni, na pozostałym maśle, podsmażamy szynkę. Szynkę łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z grzybami. Rozkładamy na talerze. Gotową porcję posypujemy startym żółtym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz