22 października 2012

Sernik z mlekiem w proszku


Kremowy sernik na zimno. Ale nie taki zwykły sernik, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje mu mlecznego smaku. Sernik ten rozpływa się w ustach i wcale nie jest trudny do wykonania.


Sernik z mlekiem w proszku

Biszkopt:
6 jajek
120 g mąki ziemniaczanej
90 g maki pszennej
9 łyżek zimnej wody
150 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   
Masa:
2 kubełki serka waniliowego (2 kg)
2 szklanki mleka w proszku
1 całe jajko
1 żółtko
250 g masła roślinnego
¾ szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
paczka podłużnych biszkoptów
ok. 400 ml mocnego naparu z kawy

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z wodą na pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy i ubijać do uzyskania gęstej lśniącej piany. Następnie nie przerywając ubijania dodawać kolejno po 1 żółtku.  Na koniec dodać przesiane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 C ok. 25 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa: żelatynę namoczyć w około 80 ml zimnego mleka, a następnie – jak napęcznieje – rozpuścić a potem ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. W osobnym naczyniu jajko, żółtko i cukier utrzeć na gęsty ”kogel-mogel”. Do masy maślanej dodawać po trochu masę jajeczną i nadal ucierać. Następnie dodać serki i mleko w proszku, chwilę razem ucierać do otrzymania gładkiej puszystej masy. Dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać.

Z przygotowanej masy odkładamy kilka łyżek. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę serowej masy. Biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć na masie. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą i posypać czekoladą w proszku.

Moje uwagi:
  • Przygotowując masę najlepiej przed dodaniem do niej żelatyny podzielić ją na pół, i najpierw do jednej dodać połowę żelatyny. Pozwoli nam to spokojnie nasączyć i poukładać biszkopty bez obawy że pozostała masa nam stężeje i nie będziemy mogli jej rozsmarować na cieście.
  • Do naparu z kawy możemy dodać kilka łyżek alkoholu (wódki czy spirytusu)


7 komentarzy: