16 października 2012

Chleb na zakwasie pszennym


Do tej pory piekłam chleby na zakwasie żytnim, ale że kiedyś „nastawiłam” też zakwas pszenny i do tej pory spoczywał sobie spokojnie w lodówce – to postanowiłam sprawdzić jaki wyjdzie z niego wypiek. Chleb pszenny na zakwasie nie zachowuje co prawda tak długo świeżości jak żytni razowy, no i oczywiście ma zdecydowanie inny smak niż też na żytnim zakwasie. Oczywiście jest pyszny – jak to domowy :) , ale ja pozostanę chyba na razie przy tym drugim :)


Chleb na zakwasie pszennym

200 g aktywnego zakwasu pszennego
 300 g mąki pszennej 650
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
90 g maki żytniej 720
350-400 ml letniej wody
½ dużej  cebuli
15 g soli
1 łyżeczka cukru

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoto na oleju, ostudzić. Wszystkie składniki (oprócz wody) przekładamy do dużej miski. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo wodę,  wszystko około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrywać sie od brzegów miski. W razie potrzeby - dodać odrobinę mąki lub wody. Przełożyć do miski posmarowanej olejem i posypanej mąką, odstawić do wyrośnięcia (na około 2 godz). Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, przełożyć do foremki, odstawić do ponownego wyrośnięcia (ma podwoić objętość) Wierzch chleba przed pieczeniem posypać ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 230C, wnętrze spryskać wodą, wstawić chleb i piec 15-20 minut w tej temperaturze. Następnie obniżyć do  180C – i piec jeszcze 25-30 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz