Kremowy sernik na zimno. Ale nie taki
zwykły sernik, bo z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje mu mlecznego smaku.
Sernik ten rozpływa się w ustach i wcale nie jest trudny do wykonania.
Sernik z mlekiem w proszku
Biszkopt:
6 jajek
120 g mąki ziemniaczanej
90 g maki pszennej
9 łyżek zimnej wody
150 g cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 kubełki serka waniliowego (2 kg)
2 szklanki mleka w proszku
1 całe jajko
1 żółtko
250 g masła roślinnego
¾ szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
paczka podłużnych biszkoptów
ok. 400 ml mocnego naparu z kawy
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z wodą na pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy i
ubijać do uzyskania gęstej lśniącej piany. Następnie nie przerywając ubijania
dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec dodać przesiane z proszkiem do
pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w
temperaturze 180 C ok. 25 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa: żelatynę namoczyć w około 80 ml
zimnego mleka, a następnie – jak napęcznieje – rozpuścić a potem ostudzić. Masło
utrzeć na puszystą masę. W osobnym naczyniu jajko, żółtko i cukier utrzeć na gęsty
”kogel-mogel”. Do masy maślanej dodawać po trochu masę jajeczną i nadal
ucierać. Następnie dodać serki i mleko w proszku, chwilę razem ucierać do
otrzymania gładkiej puszystej masy. Dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie razem
wymieszać.
Z przygotowanej masy odkładamy kilka
łyżek. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę serowej masy. Biszkopty namoczyć
w kawie i ułożyć na masie. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i przykryć
drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować wcześniej odłożoną masą i posypać czekoladą
w proszku.
Moje uwagi:
- Przygotowując masę najlepiej przed dodaniem do niej żelatyny podzielić ją na pół, i najpierw do jednej dodać połowę żelatyny. Pozwoli nam to spokojnie nasączyć i poukładać biszkopty bez obawy że pozostała masa nam stężeje i nie będziemy mogli jej rozsmarować na cieście.
- Do naparu z kawy możemy dodać kilka łyżek alkoholu (wódki czy spirytusu)
rety, wygląda oszałamiająco! ;]
OdpowiedzUsuńsuper wygląda;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo atrakcyjnie!
OdpowiedzUsuńJaka piękna kostka! :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho! ;)
OdpowiedzUsuńLadnie wygląda,i jeszcze z kawą hmmm.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Musi ciekawie smakować z dodatkiem mleka z proszku :)
OdpowiedzUsuń