23 października 2012

Mokka rumowo jajeczna


Za oknem szaro i mgliście, więc proponuje na poprawę humoru mokkę rumowo-jajeczną ;) Kawa jest smaczna i ma fantastyczną piankę, której wyszło baaaardzo dużo :) A że jakiś czas temu zaopatrzyłam się w książeczkę pt „Koktajle” (zawiera ponad 400 przepisów) więc będzie pojawiać się tutaj od teraz pewnie nieco więcej różnych drinków, napoi bezalkoholowych, albo właśnie tak jak dzisiaj kaw z alkoholem :D



Mokka rumowo-jajeczna

4 jajka
4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżki rumu
4 filiżanki mocnego naparu kawy

Jajka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, pod koniec dodając rum. Następnie – miksując na najmniejszych obrotach - powoli wlewać ciepłą kawę. Przed podaniem, do szklanek można ewentualnie włożyć kilka kostek lodu i na nie dopiero wlać przygotowaną kawę.




1 komentarz: