25 października 2012

Tagliatelle z podgrzybkami i kurczakiem


Tagliatelle z intensywnym sosem grzybowym i kurczakiem. To wspaniałe danie, przygotowane z typowego włoskiego makaronu i sosu grzybowego, w sam raz na Światowy Dzień Makaronu :)
Przepis łatwy do wykonania a przygotowanie go nie wymaga wiele czasu.

                               

Tagliatelle z podgrzybkami i kurczakiem

Składniki na 4-6 porcji
500 g makaronu tagliatelle
1 podwójna pierś z kurczaka
500 g podgrzybków (mogą być mrożone)
1 średnia cebula
200 ml śmietany kremówki (30%)
100 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
3-4 łyżki masła masło

Grzyby obrać, oczyścić, większe sztuki podzielić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mięso i podsmażyć na złocisty kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz, a na patelnię dołożyć łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć do momentu aż stanie się szklista, następnie dołożyć grzyby. Gdy grzyby się podsmażą podlać bulionem, dodać trochę suszonego tymianku, posolić do smaku oraz doprawić szczyptą pieprzu.  Dusić około 20 minut. Gdy grzyby będą gotowe dodać kurczaka, zalać śmietanka i doprawić do smaku. Gdy śmietana lekko zgęstnieje, wyłączyć palnik pod patelnią. Posiekać natkę pietruszki i odłożyć trochę do posypania dania na koniec, a resztę dodać do potrawy i wymieszać.
W posolonej wodzie ( z niewielką ilością oliwy) ugotować makaron al dente. Przełożyć tagliatelle na patelnię wraz z odrobiną wody, w której gotował się makaron (kluski będą wtedy błyszczące i nie będą się kleić). Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką pietruszki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz