Tagliatelle z intensywnym sosem grzybowym
i kurczakiem. To wspaniałe danie, przygotowane z typowego włoskiego makaronu i sosu
grzybowego, w sam raz na Światowy Dzień Makaronu :)
Przepis łatwy do wykonania a przygotowanie
go nie wymaga wiele czasu.
Tagliatelle z podgrzybkami i kurczakiem
Składniki na 4-6 porcji
500 g makaronu tagliatelle
1 podwójna pierś z kurczaka
500 g podgrzybków (mogą być mrożone)
1 średnia cebula
200 ml śmietany kremówki (30%)
100 ml bulionu
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
3-4 łyżki masła masło
Grzyby obrać, oczyścić, większe sztuki
podzielić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w dość grubą kostkę. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mięso i podsmażyć na złocisty kolor. Następnie
kurczaka przełożyć na talerz, a na patelnię dołożyć łyżkę masła i pokrojoną w
piórka cebulę, podsmażyć do momentu aż stanie się szklista, następnie dołożyć grzyby.
Gdy grzyby się podsmażą podlać bulionem, dodać trochę suszonego tymianku, posolić
do smaku oraz doprawić szczyptą pieprzu. Dusić około 20 minut. Gdy grzyby będą gotowe
dodać kurczaka, zalać śmietanka i doprawić do smaku. Gdy śmietana lekko
zgęstnieje, wyłączyć palnik pod patelnią. Posiekać natkę pietruszki i odłożyć
trochę do posypania dania na koniec, a resztę dodać do potrawy i wymieszać.
W posolonej wodzie ( z niewielką ilością
oliwy) ugotować makaron al dente. Przełożyć tagliatelle na patelnię wraz z
odrobiną wody, w której gotował się makaron (kluski będą wtedy błyszczące i nie
będą się kleić). Podawać podgrzany makaron z sosem, posypany posiekaną natką
pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz