14 września 2012

Orzechowy chleb


Co sądzicie o takim połączeniu? Złocisty jak bursztyn miód, świeże, prawdziwe masło a do tego domowy, wyśmienity i cudownie pachnący chleb pełen chrupiących orzechów : ) Dla mnie bomba ;)
  

Orzechowy chleb

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej
40 g drożdży
1 łyżka cukru
50 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
400 ml ciepłej wody
120 g orzechów laskowych*

Orzechy zalać letnią wodą (około 500 ml) i odstawić na całą noc. Następnie dobrze odsączyć i oprószyć lekko mąką.
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka przygotować rozczyn. Mąki przesiać, dodać sól i wyrośnięty rozczyn. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Dodać orzechy i ostrożnie wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Następnie przełożyć do foremki (31x14x6) i ponownie zaczekać żeby wyrosło (powinno znowu podwoić swoją objętość). Wstawić do nagrzanego do temperatury 190 C piekarnika, piec 20 minut, następnie obniżyć temp do 180C i piec jeszcze około 20-25 minut.

*ja miałam orzechy zeszłoroczne, więc były bardzo wysuszone. Na „sucho” ważyły 120g po namoczeniu już 200g.  Sądzę, że spokojnie można dodać do 200 g orzechów (waga przed namoczeniem)






5 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny chleb. I tak, z miodem musi pasować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda, tak jesiennie, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słodko idealne połączenie, na wytrawie z pysznym żółtym serem! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny ten chleb, wyobrażam sobie jego smak z miodem:)

    OdpowiedzUsuń