Przepis na popularne ciasto drożdżowe ze
śliwkami. Ale żeby nie było takie zwyczajne dodałam jeszcze pianę (chociaż w
końcowym efekcie za bardzo jej nie widać), a kruszonkę wzbogaciłam o cynamonowy
smak. I wyszło wyśmienite :)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto:
600 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
40 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
szczypta soli
olejek waniliowy (kilka kropli)
Piana:
5 białek
3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
125 g mąki pszennej
125 g mąki krupczatki
125 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki cynamonu
1 kg śliwek
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki
mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko
podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą
masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników,
pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki
oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i
masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na
czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki
wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika
i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim
śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie
pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z
białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do
piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz