17 września 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Przepis na popularne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ale żeby nie było takie zwyczajne dodałam jeszcze pianę (chociaż w końcowym efekcie za bardzo jej nie widać), a kruszonkę wzbogaciłam o cynamonowy smak. I wyszło wyśmienite :)



Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto:
600 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
40 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
szczypta soli
olejek waniliowy (kilka kropli)

Piana:
5 białek
3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
125 g mąki pszennej
125 g mąki krupczatki
125 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki cynamonu

1 kg śliwek

Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.  

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz