Dania gotowane na parze. Niektórzy uznają,
że potrawy przygotowane w ten sposób nie nadają się do jedzenia – według nich są
bez smaku, wyrazu. Ale dania z parowaru są przepyszne no i bardzo
zdrowe, dlatego warto kupić urządzenie i jak najczęściej przygotowywać na nim
obiady i inne wspaniałości. I nie trzeba wydawać masę pieniędzy na nie wiadomo
jak bajerancki sprzęt, a wystarczy tylko najzwyklejszy garnek do gotowania na
parze. Kosztuje nie dużo, nie ma problemu z myciem, przechowywaniem, nie ma
obawy że coś nam się w nim zepsuje :) I
musze przyznać że jestem z niego o wiele bardziej zadowolona niż z parowaru kupionego
jakiś czas temu.
A jakie dania przygotować w parowarze? Sama
miałam z tym problem, ale wystarczyło trochę poszukać, trochę własnej inwencji
i .. nagle okazuje się że jest mnóstwo ciekawych dań, a przy tym bardzo szybko
się je przygotowuje :)
Na początek prezentuję pulpety z
grzybami. Delikatne i baaardzo smaczne :)
Pulpety z grzybami
500 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
150 g podgrzybków
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz, olej
Grzyby oczyścić, drobno pokroić,
podsmażyć na oleju, do momentu odparowania płynu. Piersi z kurczaka zmielić. Do
mięsa dodać przestudzone grzyby, żółtka, śmietanę oraz bułkę tartą. Doprawić do
smaku sola oraz pieprzem. W razie gdyby masa była za bardzo rzadka dosypać
trochę bułki tartej. Uformować 8 pulpetów (bardzo pomocne jest zmoczenie rąk
zimną wodą).
Do wody dodać tymianek oraz rozmaryn. Pulpety
parować 20 minut.
jakie fajne, ale to musi być dobre
OdpowiedzUsuń