19 września 2012

Pulpety z grzybami


Dania gotowane na parze. Niektórzy uznają, że potrawy przygotowane w ten sposób nie nadają się do jedzenia – według nich są bez smaku, wyrazu. Ale dania z parowaru są przepyszne no i bardzo zdrowe, dlatego warto kupić urządzenie i jak najczęściej przygotowywać na nim obiady i inne wspaniałości. I nie trzeba wydawać masę pieniędzy na nie wiadomo jak bajerancki sprzęt, a wystarczy tylko najzwyklejszy garnek do gotowania na parze. Kosztuje nie dużo, nie ma problemu z myciem, przechowywaniem, nie ma obawy że coś nam się w nim zepsuje  :) I musze przyznać że jestem z niego o wiele bardziej zadowolona niż z parowaru kupionego jakiś czas temu.
A jakie dania przygotować w parowarze? Sama miałam z tym problem, ale wystarczyło trochę poszukać, trochę własnej inwencji i .. nagle okazuje się że jest mnóstwo ciekawych dań, a przy tym bardzo szybko się je przygotowuje :)

Na początek prezentuję pulpety z grzybami. Delikatne i baaardzo smaczne :)


Pulpety z grzybami

500 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
150 g podgrzybków
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz, olej

Grzyby oczyścić, drobno pokroić, podsmażyć na oleju, do momentu odparowania płynu. Piersi z kurczaka zmielić. Do mięsa dodać przestudzone grzyby, żółtka, śmietanę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. W razie gdyby masa była za bardzo rzadka dosypać trochę bułki tartej. Uformować 8 pulpetów (bardzo pomocne jest zmoczenie rąk zimną wodą).
Do wody dodać tymianek oraz rozmaryn. Pulpety parować 20 minut.

1 komentarz: