Czy to wymaga jakiegoś wyjaśnienia? ;)
Naleśniki z nutellą
250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
nutella
orzechy laskowe
masło
Do dzbanka lub miski wbijamy jajka, dodajemy
mleko, sól, dobrze roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę.
Następnie dodajemy wodę i miksujemy. Ciasto odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie
dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy
rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem
kolistym po całej patelni. Smażymy aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni.
Wtedy naleśnik odwracamy na drugą stronę
posługując się szerokim nożem lub łopatką i dosmażamy. Usmażone
naleśniki przekładamy na talerz.
Każdego naleśnika smarujemy z jednej
strony nutellą (ilość dowolna :) ) i składamy w chusteczkę, czyli posmarowany
naleśnik składamy na połowę, a tę jeszcze raz na połowę. Żaroodporną formę do
zapiekania smarujemy masłem. Układamy w niej przygotowane naleśniki i
posypujemy pokrojonymi orzechami laskowymi. Całość wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp 200C (najlepiej wybrać tylko opcję górnej grzałki) i
zapiekać około 10 minut.
Moje uwagi:
Podane proporcje mogą się trochę różnić
ze względu na rodzaj mąki, jednakże ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Dodanie do ciasta oleju powoduje, iż nie
musimy natłuszczać już patelni w trakcie smażenia naleśników.
Mam ślinotok*_*
OdpowiedzUsuń