31 sierpnia 2012

Sernik w czekoladowe kropki


Niektóre potrawy jak na nie patrzymy wywołują uśmiech na naszej twarzy, zanim jeszcze poznamy ich smak. Tak było z tym sernikiem. Jak go zobaczyłam to zaraz miałam ochotę go upiec, ale nie dlatego że byłam ciekawa jego smaku (no tego trochę też :) ) ale ponieważ wyglądał tak … niesamowicie uroczo – idealnie równe czekoladowe kropki zatopione w białej masie sernikowej :) A później smakował tak samo jak wyglądał, czyli bajecznie – trochę ciężki i wilgotny, mocno czekoladowy :) (źródło: Cukiernicze kreacje Charlotte - zmodyfikowałam jednak troszeczkę spód i polewę)



Sernik w czekoladowe kropki

Składniki: (tortownica - 24 cm)

Spód ciasta:
250 g pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
1 łyżka ciemnego kakao + 3 łyżki słodkiego kakao (dałam nesquik)
125 g roztopionego masła

Masa serowa:
1000 g miękkiego sera wiaderkowego
1 szklanka cukru
4 jajka
110 g ciemnej czekolady
2 łyżeczka esencji waniliowej
2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany mnie 18%

Czekoladowa polewa:
50 ml  wody
100 ml wiśniówki
75 g cukru pudru
20 g kakao
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.
W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, kakao i stopione masło. Wykładamy masą dno formy i podpiekamy około  5 minut w temp 180C.
Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku.  Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejną godzinę. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. Sernik można polać czekoladową polewą. Ciasto kroimy za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie.

Wszystkie składniki polewy oprócz żelatyny mieszamy ze sobą w miseczce, podgrzewając w kąpieli wodnej do 65 stopni C. Na końcu dodajemy namoczoną i rozpuszczona żelatynę. Polewamy i zostawiamy do zastygnięcia.










6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś serniczek z tego przepisu, wyszedł rewelacyjny i bardzo efektowny, wszyscy byli pod wrażeniem jak ja zrobiłam te kropki :-)
    Zachwyciła mnie też polewa, tak pięknie się błyszczała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podany,i pyszny,z sera wiaderkowego z Lidla też mi wychodzi taki wysoki a z czekoladowy to mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe kropki a cieszą !

    Właśnie piekę sernik, ale bez kropek, za to z malinami ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! właśnie upiekłam! rewelacyjnie wygląda..już nie mogę się doczekać jak smakuje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik robiłam.obłędny.......ale dodałam jeszcze budyń i dzięki temu ładniej się wypiekł.pychota!!!

    OdpowiedzUsuń