Kurczak panierowany w płatkach
kukurydzianych. Niby nic niezwykłego, prosta, banalna potrawa. Chociaż w
porównaniu z kurczakiem w tradycyjnej panierce z bułki tartej, która już dawno mi
się znudziła, smakuje lepiej. A żeby było ciekawiej i można było podać gościom
(do jedzenia łapkami) można kurczaka pociąć na kawałki i będziemy mieli paluszki
z kurczaka :-) Ale nadal czegoś mi brakowało,
chciałam czegoś innego, co mogło by zaskoczyć ucztujących. I postanowiłam
dorobić do tego sosy. I to jest to :-) (źródło: przepis na kurczaka zaczerpnęłam
z In my coffe kitchen natomiast sosy są już moje :-))
Paluszki z kurczaka
ok. 50 dag fileta z kurczaka
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu
naturalnego
sól, pieprz
ok. 3 szklanki płatków kukurydzianych
Mięso pokroić na paluszki. Do maślanki
dodać sól i pieprz oraz pokrojone mięso. Wymieszać i odstawić w
chłodne miejsce na ok.30 minut. Płatki rozdrobnić w robocie kuchennym. Można też tłuczkiem lub wałkiem. Paluszki maczać w obtaczać
w płatkach. Piec na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Sos serowy
duża kostka serka topionego
3 łyżki startego żółtego sera
mleko
oregano
sól, pieprz
Do garnuszka przekładamy sery i dodajemy mleka
tylko tyle by konsystencja sosu była podobna do gęstej śmietany. Smażymy na
malutkim ogniu aż wszystko się połączy. Na koniec doprawiamy oregano, solą
oraz pieprzem do smaku.
Sos pomidorowo bazylikowy
2 duże pomidory
2-3 ząbki czosnku
50 ml oleju
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
sól, pieprz, cukier
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki,
wydrążamy środek i usuwamy nasiona. Do garnuszka wlewamy olej i go podgrzewamy.
Na ciepły, ale nie bardzo gorący olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę lub
drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażymy, uważając aby czosnek nam się nie
przypalił. Dodajemy 1 ½ łyżki bazylii oraz pomidory. Wszystko razem smażymy, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Jeżeli sos
jest bardzo rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1 łyżce
wody. Następnie dodajemy do sosy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku
przyprawami. Jeżeli chcemy żeby sos miał bardziej aksamitną konsystencję
przecieramy do przez sitko. Na koniec dodajemy do sosu pozostałą część świeżej bazylii.
Sos czosnkowy
majonez oraz kwaśna śmietana w proporcji
1:1
czosnek
zioła prowansalskie
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek. Doprawić ziołami prowansalskimi. Nie podaję ilości
składników, ponieważ każdy dobierze sobie ich ilości wg tego jaką ilość sosu
chce otrzymać i jaki ma on być ostry w smaku :-)
lubię taką panietkę :) i co za różnorodność sosów! super
OdpowiedzUsuń