03 lipca 2012

Paluszki z kurczaka w towarzystwie sosów


Kurczak panierowany w płatkach kukurydzianych. Niby nic niezwykłego, prosta, banalna potrawa. Chociaż w porównaniu z kurczakiem w tradycyjnej panierce z bułki tartej, która już dawno mi się znudziła, smakuje lepiej. A żeby było ciekawiej i można było podać gościom (do jedzenia łapkami) można kurczaka pociąć na kawałki i będziemy mieli paluszki z kurczaka :-)  Ale nadal czegoś mi brakowało, chciałam czegoś innego, co mogło by zaskoczyć ucztujących. I postanowiłam dorobić do tego sosy. I to jest to :-) (źródło: przepis na kurczaka zaczerpnęłam z In my coffe kitchen natomiast sosy są już moje :-))



Paluszki z kurczaka

ok. 50 dag fileta z kurczaka 
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz
ok. 3 szklanki płatków kukurydzianych

Mięso pokroić na paluszki. Do maślanki dodać sól i pieprz  oraz pokrojone mięso. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.  Płatki rozdrobnić w robocie kuchennym. Można też tłuczkiem lub wałkiem. Paluszki maczać w obtaczać w płatkach. Piec na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w 200 stopniach.



Sos serowy

duża kostka serka topionego
3 łyżki startego żółtego sera
mleko
oregano
sól, pieprz

Do garnuszka przekładamy sery i dodajemy mleka tylko tyle by konsystencja sosu była podobna do gęstej śmietany. Smażymy na malutkim ogniu aż wszystko się połączy. Na koniec doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem do smaku.



Sos pomidorowo bazylikowy

2 duże pomidory
2-3 ząbki czosnku
50 ml oleju
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
ew. ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
sól, pieprz, cukier

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy środek i usuwamy nasiona. Do garnuszka wlewamy olej i go podgrzewamy. Na ciepły, ale nie bardzo gorący olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Chwilę smażymy, uważając aby czosnek nam się nie przypalił. Dodajemy 1 ½ łyżki bazylii oraz pomidory. Wszystko razem smażymy,  do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Jeżeli sos jest bardzo rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1 łyżce wody. Następnie dodajemy do sosy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami. Jeżeli chcemy żeby sos miał bardziej aksamitną konsystencję przecieramy do przez sitko. Na koniec dodajemy do sosu pozostałą część świeżej bazylii.



Sos czosnkowy

majonez oraz kwaśna śmietana w proporcji 1:1
czosnek
zioła prowansalskie

Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić ziołami prowansalskimi. Nie podaję ilości składników, ponieważ każdy dobierze sobie ich ilości wg tego jaką ilość sosu chce otrzymać i jaki ma on być ostry w smaku :-) 


1 komentarz:

  1. lubię taką panietkę :) i co za różnorodność sosów! super

    OdpowiedzUsuń