10 lipca 2012

Ciasto drożdżowe z morelami


Ciasto z kremem – na ten upał odpada. Więc może ciasto drożdżowe? Dlaczego by nie. Są owoce w takim razie będzie pyszne. Ale w przepisie jest jeszcze  dodatkowo ciekawa pianka, niewątpliwie będzie przez to jeszcze ciekawsze w smaku. Więc do dzieła :-)  Samo ciasto, jak to ciasto drożdżowe – podczas przygotowywania żadnych niespodzianek nie było. Owoce pokrojone ułożone na cieście czekają na polewę. Polewa jakaś taka bardzo rzadka, ale co tam najwyżej podpłynie pod spód (teraz już nic na to nie poradzę :-) ) Wkładam do piekarnika, czekam przepisowe 40 minut, wyjmuję – tu trochę szybciej niż nakazuje zdrowy rozsądek – ale potrzebuję piekarnika. Ciasto wyrosło pięknie, na wierzchu widać ładną piankę, która niestety po paru minutach opada (co było do przewidzenia), ale co tam – jak jest dobre to nie wpłynie to na jego smak :-)  Jeszcze ciepłe, korci mnie żeby spróbować owego cuda. Odkrawam kawałeczek i … pianki na wierzchu nie ma (jest tylko skórka/skorupka), za to: owoce - prześliczne, pomarańczowe, soczyste, ciasto - delikatne, nie zbite jak tradycyjne drożdżowe, w smaku – no właśnie jakoś za bardzo nie przypomina drożdżowego – jest o niebo lepsze :-)  … i na tym koniec. Mojej pianki nie ma. Nie spłynęła pod spód, na wierzchu tylko znikomy ślad po niej. Więc niech mi ktoś powie, gdzie się podziała moja pianka???? ;-)



Ciasto drożdżowe z morelami

Ciasto:
50 dag mąki
szklanka mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
starta skórka z cytryny
szczypta soli
70 dag moreli
Krem:
4 jajka
10 dag cukru
250 ml  śmietany kremówki
wanilia

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól i skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto,  wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Morele umyć, usunąć pestki. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Morele ułożyć na cieście skórką do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i startą wanilią. Wlać masę na owoce. Piec 40-45 minut w temp 180C



1 komentarz: