Ich smak i wygląd są niezmienne od lat.
Te z prawdziwymi jagodami, a nie dżemem jagodowym nieodzownie kojarzą się z
wakacjami.
Jagodzianki
500 g mąki
5 żółtek
250 śmietany kremówki
150 g masła
150 g cukru
40 0 g jagód
1 jajko
gruby cukier do posypania
Drożdże rozmieszać ze śmietaną, łyżka
cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z 10 dag cukru. Wlać do mąki
z wyrośniętym rozczynem. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać roztopione,
ciepłe masło i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki. Jagody wymieszać z 5
dag cukru. Na każdym krążku położyć łyżkę jagód. Uformować bułeczki. Bułeczki położyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Przed
wstawieniem do piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem oraz posypać grubym
cukrem. Piec w temp 200C około 20 minut.
piękne, naprawdę!
OdpowiedzUsuńWyglądają magicznie:)) szkoda tylko że nie pokazałaś nam jak wyglądają w środku, ale zapewne jeszcze bardziej smakowicie :)) mniamniam..
OdpowiedzUsuń