Ciasto z kremem – na ten upał odpada.
Więc może ciasto drożdżowe? Dlaczego by nie. Są owoce w takim razie będzie
pyszne. Ale w przepisie jest jeszcze
dodatkowo ciekawa pianka, niewątpliwie będzie przez to jeszcze ciekawsze
w smaku. Więc do dzieła :-) Samo ciasto,
jak to ciasto drożdżowe – podczas przygotowywania żadnych niespodzianek nie
było. Owoce pokrojone ułożone na cieście czekają na polewę. Polewa jakaś taka
bardzo rzadka, ale co tam najwyżej podpłynie pod spód (teraz już nic na to nie
poradzę :-) ) Wkładam do piekarnika, czekam przepisowe 40 minut, wyjmuję – tu
trochę szybciej niż nakazuje zdrowy rozsądek – ale potrzebuję piekarnika.
Ciasto wyrosło pięknie, na wierzchu widać ładną piankę, która niestety po paru
minutach opada (co było do przewidzenia), ale co tam – jak jest dobre to nie
wpłynie to na jego smak :-) Jeszcze
ciepłe, korci mnie żeby spróbować owego cuda. Odkrawam kawałeczek i … pianki na
wierzchu nie ma (jest tylko skórka/skorupka), za to: owoce - prześliczne,
pomarańczowe, soczyste, ciasto - delikatne, nie zbite jak tradycyjne drożdżowe,
w smaku – no właśnie jakoś za bardzo nie przypomina drożdżowego – jest o niebo
lepsze :-) … i na tym koniec. Mojej
pianki nie ma. Nie spłynęła pod spód, na wierzchu tylko znikomy ślad po niej.
Więc niech mi ktoś powie, gdzie się podziała moja pianka???? ;-)
Ciasto drożdżowe z morelami
Ciasto:
50 dag mąki
szklanka mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
10 dag masła
4 żółtka
starta skórka z cytryny
szczypta soli
70 dag moreli
Krem:
4 jajka
10 dag cukru
250 ml
śmietany kremówki
wanilia
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym
mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do rozczynu
dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól i skórkę cytrynową. Wyrobić
ciasto, wlać stopione masło, ponownie
wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Morele umyć, usunąć pestki. Ciasto wyłożyć na
blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Morele ułożyć na cieście skórką do dołu. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z
cukrem. Wymieszać ze śmietaną i startą wanilią. Wlać masę na owoce. Piec 40-45
minut w temp 180C
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń