14 czerwca 2012

Piwne pampuszki z kurczakiem


Fantastyczny pomysł na obiad lub późną kolację. Mięso w cieście jest soczyste i bardzo smaczne.


Piwne pampuszki z kurczakiem

2 piersi z kurczaka
1,5 szklanki piwa
2 jajka
mąka pszenna
czerwona papryka, pieprz, vegeta (ew. sól),
olej do smażenia

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Następnie mięso panierujemy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Piwo przelewamy do wysokiego garnuszka, dodajemy całe jajka, pieprz oraz jarzynkę i miksujemy. Następnie powoli wsypujemy mąkę (tyle ile zabierze) - ciągle mieszając. Ciasto naleśnikowe ma mieś konsystencję gęstej śmietany (jeżeli będzie za rzadkie i będzie spływać nam z kurczaka to należy dosypać trochę więcej mąki). Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy kilka minut w głębokim oleju. 



2 komentarze: