30 maja 2012

Bardzo łatwy placek

Jest to ciasto uniwersalne i całoroczne ponieważ nadaje się: na każda porę roku – ze świeżymi owocami lub z puszki:) , na brak czasu gdy goście są już w drodze – wystarczy nam tylko chwila aby je przygotować :) ; na brak pomysłu –gdy nie chce nam się cały dzień spędzić w kuchni nad pracochłonnym wypiekiem :) Ciasto to  daje mnóstwo możliwości smakowych – wystarczy zmienić tylko jeden z dodatków i już mamy inny smakołyk :) Po prostu ciasto, które zawsze się udaje. I to pod wieloma postaciami :)


Bardzo łatwy placek

Ciasto:
1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% (350-400g)
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
cukier waniliowy

Kruszonka:*
150 g mąki orkiszowej
50 g maki krupczatki
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu

Dodatkowo: 
1 kg rabarbaru**

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i chwilę razem miksujemy. Później dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewamy olej i miksujemy na najniższych obrotach aż do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Kruszonka: do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier puder. Dodajemy dość miękką margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem. Następnie dodajemy cynamon. Zagniatamy do momentu, aż ciasto da się zlepić w większe kawałki, a następnie rozkruszamy je na mniejsze.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posypujemy odrobiną mąki i kładziemy rabarbar. Całość posypujemy kruszonka. Pieczemy około 40 minut w temp 180C

* Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć mąki pszennej, natomiast cynamon możemy zastąpić cukrem waniliowym
** Ciasto jest o tyle fantastyczne, że możemy dowolnie dobierać do niego owoce – wg naszych upodobań i fantazji :) . Zimą piekę je z brzoskwiniami z puszki, ale fantastycznie smakuje również z jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę i wymieszanymi z rodzynkami, orzechami włoskimi, cynamonem oraz cukrem waniliowym.







1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ciasta, za ich smak, prostotę i szybkość wykonania. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń