Jest to ciasto uniwersalne i całoroczne ponieważ nadaje się: na każda porę roku – ze świeżymi owocami lub z puszki:) , na brak czasu gdy goście są już w drodze – wystarczy nam tylko chwila aby je przygotować :) ; na brak pomysłu –gdy nie chce nam się cały dzień spędzić w kuchni nad pracochłonnym wypiekiem :) Ciasto to daje mnóstwo możliwości smakowych – wystarczy zmienić tylko jeden z dodatków i już mamy inny smakołyk :) Po prostu ciasto, które zawsze się udaje. I to pod wieloma postaciami :)
Bardzo łatwy placek
Ciasto:
1 duży kubek kwaśnej śmietany 18%
(350-400g)
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
cukier waniliowy
Kruszonka:*
150 g mąki orkiszowej
50 g maki krupczatki
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru**
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą,
puszystą masę, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i chwilę razem miksujemy.
Później dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewamy olej i
miksujemy na najniższych obrotach aż do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej
masy.
Kruszonka: do miski wsypujemy przesianą
mąkę oraz cukier puder. Dodajemy dość miękką margarynę. Palcami rozcieramy
margarynę z mąką i cukrem. Następnie dodajemy cynamon. Zagniatamy do momentu,
aż ciasto da się zlepić w większe kawałki, a następnie rozkruszamy je na
mniejsze.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do
pieczenia blachę, posypujemy odrobiną mąki i kładziemy rabarbar. Całość
posypujemy kruszonka. Pieczemy około 40 minut w temp 180C
* Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć
mąki pszennej, natomiast cynamon możemy zastąpić cukrem waniliowym
** Ciasto jest o tyle fantastyczne, że
możemy dowolnie dobierać do niego owoce – wg naszych upodobań i fantazji :) .
Zimą piekę je z brzoskwiniami z puszki, ale fantastycznie smakuje również z
jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę i wymieszanymi z rodzynkami, orzechami
włoskimi, cynamonem oraz cukrem waniliowym.
Uwielbiam takie ciasta, za ich smak, prostotę i szybkość wykonania. Pycha :)
OdpowiedzUsuń