13 kwietnia 2012

Czekoladowa kukułka


Pamiętacie słodkie „kukułki”. Najlepsze w nich było nadzienie ;) tak jak w tym cieście :) Bardzo puszyste ciasto biszkoptowe z nadzieniem o smaku wspomnianego cukierka, z mocno wyczuwalną wonią alkoholu, z dodatkiem bitej śmietany. Interesujące i smakowite połączenie.  (źródło (z moimi małymi zmianami): Ciasta na stół )


Czekoladowa kukułka

Ciasto I:
  • 6 jajek
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 6 dag mąki pszennej
  • 18 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek zimnej wody
  • 2 łyżki kakao

Ciasto II:
  • 3  jajka
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 dag mąki pszennej
  • 9 dag cukru
  • ½ op. cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek zimnej wody

Masa:
  • 3 łyżki kawy naturalnej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • wódka lub spirytus – do smaku
  • 3 śmietany kremówki (750ml)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru


Ciasto I: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym  żółtku. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 25 min.
Ciasto II: przyrządzić w ten sam sposób co ciasto I
Masa: kawę zaparzyć w połowie szklanki wrzącej wody, a następnie przecedzić do rondelka. Dodać połamane na kawałki czekolady oraz alkohol. Wszystko razem, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie jednolita, gładka masa, a następnie ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.
Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty, jasny pokruszyć. Na pierwszym blacie kakaowym rozsmarować połowę ubitej śmietany kremówki i przykryć pokruszonym biszkoptem. Następnie wyłożyć czekoladową masę, a na nią pozostałą kremówkę. Na wierzch położyć drugi blat kakaowy. Na koniec ciasto oprószyć kakao.



1 komentarz: