05 marca 2012

Kluski francuskie

Kluski francuskie, hmm prawie jak kluski kładzione. A skoro „prawie” robi ogromną różnicę to i tutaj to zauważymy J. Kluski kładzione jakie się u mnie robi w domu – są w porównaniu do tych bardziej „zbite” te natomiast są delikatne i mięciutkie.



Kluski francuskie

  • mąka pszenna
  • 6 dużych jajek
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

Ucieramy masło z solą na pianę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ilość mąki zależy od wielkości jajek.  Musimy dodać jej tyle, żeby ciasto nie zrobiło się ani za twarde ani za rzadkie. Możemy na początku przeprowadzić mała próbę i najpierw wrzucić jedną kluskę do wrzątku, jeśli się rozpływa, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką (kluseczki znacznie urosną), delikatnie mieszamy i gotujemy 2–3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

Gotowe kluski stanowią doskonały dodatek do rosołu, czystych zup, do mięsa z sosem. Mogą też stanowić samodzielnie danie – jak u mnie w tym przypadku (czekolada i serek waniliowy :)).
A jeśli chcemy jeszcze bardziej zaszaleć to możemy do zarobionego ciasta dodać takie dodatki, jak: drobniutko pokrojoną wątróbkę, zioła (pietruszka, koperek) lub ugotowane i drobniutko posiekane suszone grzyby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz