07 marca 2012

Babeczki drobiowe

Ciasto francuskie to bez wątpienia jeden z najwspanialszych wynalazków kulinarnych :) Wystarczy mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego a dodatki zawsze się znajdą. Na słodko czy też w wersji wytrawnej efekt jest niesamowity. Tym razem wersja wytrawna, sycąca, w sam raz na ciepłą kolację. (źródło:  tym razem  inspiracje znalazłam u Maxymonium)


Babeczki drobiowe
  • 45 dag ciasta francuskiego,
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • ser pleśniowy,
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa drobiowa
  • olej
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę. Kostkę rosołową rozcieramy z 3 łyżkami oleju. Marynatę mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godziny. Pieczarki kroimy w grube półtalarki a ser kruszymy.  Po tym czasie mięso  podsmażamy na patelni, doprawiając go pieprzem. Pieczarki  podsmażamy na 1 łyżce oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Do miski przekładamy podsmażone mięso, pieczarki oraz kukurydzę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy foremkę do mufinek lub jeśli ktoś nie ma to małe metalowe foremki na babeczki. Spód foremek wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy na 12 części. Ciastem wykładamy przygotowane foremki. Tak przygotowane babeczki nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierzch wykładamy pokruszony ser pleśniowy. Wystające brzegi ciasta zakładamy na wierzch babeczek i lekko dociskamy do siebie.  Piekarnik nagrzewamy do 210 C. przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika na około 20 min.   Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i chwilkę studzimy na metalowej kratce. Podajemy na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz