21 lutego 2012

Seromakowiec

Jeżeli nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na sernik, czy też na makowiec - to możecie spróbować tego wypieku. Seromakowiec, czyli dwa w jednym. A jak dodamy owoce to i nawet trzy w jednym. Wspaniałe połączenie masy makowej, sera, owoców i kruchego ciasta. Połączenie po prostu genialne!



Seromakowiec

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Ser:
  • 60 dag twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ½ kostki masła

Mak:
  • 1,5 szklanki mielonego maku
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • Puszka brzoskwiń

Ciasto: mąkę zagnieść z margaryną, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i  kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Ser: twaróg zemleć.  Margarynę utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodając jajko. Masę połączyć ze zmielonym twarogiem.
Mak: białka ubić z cukrem. Wymieszać z makiem, wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce do warzyw 2/3 zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Na masy wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piekarnik nagrzać do temp 180C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut


4 komentarze:

  1. Czy spód nie jest "glinowaty"?

    OdpowiedzUsuń
  2. moim zdaniem spód wyszedł b.dobry. W każdym razie ciasto znikło całe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Mam nadzieje ze i tak samo stanie sie u mnie, choc pewno troche bedzie ciezko przy swietach i wiekszej ilosci smakolykow

    OdpowiedzUsuń