15 stycznia 2012

Pierogi ruskie

Mmm … pierogi ruskie. Można szybko i tanio kupić gotowe, ale moim zdaniem nie umywają się do tych domowych. Są troszkę pracochłonne, ale naprawdę proste w wykonaniu, a smak i świadomość takich domowych pierogów rekompensuje wszystko. Zawsze też można zrobić ich więcej i zamrozić, będą w sam raz na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilkę. (źródło: Dobra Kuchnia - Kluski, knedle, pierogi)
  

Pierogi ruskie

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 75 dag ziemniaków
  • 30 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz


Mąkę, jajko oraz szczyptę soli zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Gdy ciasto przestygnie, wyrobić ręka na elastyczną masę. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami oraz zmielonym białym serem. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować 3-5 minut.
Podawać polane tłuszczem ze zrumienionego boczku i posypane skwarkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz