11 stycznia 2012

Francuskie ciastka z ananasem

Mała rzecz a cieszy … i te ciasteczka w doskonały sposób oddają sens tego powiedzenia. Zawsze szukamy przepisów kulinarnych nietypowych, oryginalnych, wyszukanych, tworzymy wykwintne potrawy, a tuż pod nosem mamy prawdziwe rarytasy. Ciasteczka te są w swej prostocie niesamowicie urocze, niezwykle smaczne i błyskawiczne do przygotowania. (źródło: Kuchnia Agaty)



Francuskie ciastka z ananasem


Składniki na 10 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka krążków ananasa (najlepiej w lekkiej, niezbyt słodkiej zalewie)
  • ok. 6 łyżek cukru pudru (dałam cukier trzcinowy)

Ananasa dokładnie odsączyć z soku. Z ciasta wykroić krążki o średnicy o 1 centymetr większej od plastrów owoców. Na środku każdego krążka ułożyć ananasa, zewnętrzne brzegi ciasta zawijając do granicy krążka. Każde ciasto, przed upieczeniem, obsypać sporą dawką cukru pudru (ma się skarmelizować w trakcie wypieku). Piec do zarumienienia brzegów, na pergaminie, w temperaturze 180 oC.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz