Mała rzecz a cieszy … i te ciasteczka w doskonały sposób oddają sens tego powiedzenia. Zawsze szukamy przepisów kulinarnych nietypowych, oryginalnych, wyszukanych, tworzymy wykwintne potrawy, a tuż pod nosem mamy prawdziwe rarytasy. Ciasteczka te są w swej prostocie niesamowicie urocze, niezwykle smaczne i błyskawiczne do przygotowania. (źródło: Kuchnia Agaty)
Francuskie ciastka z ananasem
Składniki na 10 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka krążków ananasa (najlepiej w lekkiej, niezbyt słodkiej zalewie)
- ok. 6 łyżek cukru pudru (dałam cukier trzcinowy)
Ananasa dokładnie odsączyć z soku. Z ciasta wykroić krążki o średnicy o 1 centymetr większej od plastrów owoców. Na środku każdego krążka ułożyć ananasa, zewnętrzne brzegi ciasta zawijając do granicy krążka. Każde ciasto, przed upieczeniem, obsypać sporą dawką cukru pudru (ma się skarmelizować w trakcie wypieku). Piec do zarumienienia brzegów, na pergaminie, w temperaturze 180 oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz