Coś szybkiego do przygotowania na obiad w kilka minut (no może kilkanaście J) Pulpety w sosie koperkowym. Banalnie proste do zrobienia, wyjątkowo smaczne, z delikatnym sosikiem, z mnóstwem bajecznie pachnącego koperku tyle co zerwanego w ogródku (ok. przyznaję się, tym razem wyjęłam go tylko z zamrażarki, ale zapach i smak pozostał J)
Do tego ziemniaczki i duszona marchewka lub buraczki ... mniam, mniam J
Pulpety w sosie koperkowym
Składniki na 3-4 porcje
- 2 łyżki tartej bułki lub 1 mała kajzerka
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz,
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtaczania pulpetów
- dodatkowo:
- 1 kostka rosołowa albo 1 łyżka masła (ewentualnie 700 ml bulionu)
- świeży koperek (możemy użyć mrożonego) – 1 pęczek lub więcej
- 2 -3 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta pieprzu
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni na łyżce oliwy. Dodajemy do mięsa. Do masy dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tartą bułkę, doprawiamy solą (lub jarzynką) oraz pieprzem. (Tartą bułkę możemy zastąpić namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą kajzerką. Jeśli masa wyszła nam za bardzo rzadka dosypujemy trochę tartej bułki.) Dobrze łączymy składniki. Robimy 10 – 12 pulpecików wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące.
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kostkę rosołową lub łyżkę masła oraz liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Jeśli mamy w domu, możemy użyć już ugotowanego wcześniej rosołu. Na lekko wrzący rosół wrzucamy pulpety i gotujemy około 10-15 minut. Koperek kroimy, mąkę rozprowadzamy w 1/3 szklanki wody. Wyjmujemy pulpeciki, odkładamy i zabezpieczamy aby nam zbytnio nie wystygły. Do sosu wrzucamy koperek i gotujemy około 5 minut. Następnie sos zagęszczamy mąką, doprawiamy w razie potrzeby pieprzem oraz solą i chwilkę gotujemy. Wyłączamy ogień pod garnkiem, dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany i dokładnie mieszamy. Do sosu wrzucamy pulpeciki i zostawiamy na chwilkę aby się zagrzały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz