13 grudnia 2011

Bardzo kremowa karpatka

Ostatnio szukałam pomysłu jakie by tu ciasto upiec, chodziło za mną jakieś nieskomplikowane a zarazem inne niż do tej pory piekłam. Przypomniało mi się, że kiedyś widziałam gotowe ciasto w proszku Karpatka królewska. Wyglądało zachęcająco, a że nie kupuje tego typu wytworów – sama wolę je upiec – więc postanowiłam trochę pokombinować. Nie wiem czy daleko czy też blisko mu do sklepowego oryginału, ale moim zdaniem  wyszło smaczne ciasto. Wszak  karpatka jest bardzo prostym i wyśmienitym ciastem, które bardzo lubię - zresztą wydaje mi się, że bardzo dużo ludzi karpatkę po prostu lubi, a przepis na to ciacho krąży już po wielu domach od dawien dawna.
Tak naprawdę nic szczególnego nie wyróżnia tej mojej od typowej karpatki – no może ilość kremu – i tu zwolennicy kremowych ciast będą pewnie w siódmym niebie. J



Bardzo kremowa karpatka

Składniki na ciasto:
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4-5 jajek (zależy od wielkości)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem I:
  • ½ litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 125 g margaryny lub masła roślinnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko


Krem II:
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 350 ml mleka
  • 125 g masła roślinnego
  • 1 mleczna czekolada

Krem III:
  • 1 śmietana kremówka (250 ml)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru


Ciasto: Masło zagotować razem z wodą. Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno po jednym  jajku, cały czas miksując. Dodać na końcu proszek do pieczenia i wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego do temp 220C piekarnika i piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190C i dosuszyć ciasto jeszcze około 15-20 minut  Tak samo upiec drugi placek.


Krem I: W ½ szklanki mleka rozrobić mąki wraz z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkiem. Pozostałe mleko zagotować. Do wrzącego mleka – ciągle mieszając – wlać przygotowaną masę, zaczekać chwilę aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do  ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć  do gładkości.

Wersja błyskawiczna – kupić krem karpatka w proszku bez gotowania. Proszek wsypać do 400 ml mleka i miksować około 3 minut.  Gotowe J

Krem II: Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dokładać – nie przerywając miksowania - po łyżce chłodnego budyniu, dokładnie utrzeć. Na koniec do masy dołożyć roztopioną czekoladę i chwilkę ucierać aż uzyskamy jednolity krem.

Krem III: Żelatynę rozpuszczamy z mleku.  Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Składanie
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem I (waniliowy), na to dać krem II (czekoladowy) a następnie krem II (śmietanowy), przykryć drugim blatem ciasta. Gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem oraz polać roztopioną czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz