Sycąca, smaczna, w sam raz na kolację czy późny obiad.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Składniki:
- 30 dag makaronu
- 4 jajka
- 50 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek
- ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć. Przełożyć do większego naczynia. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą,pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami.
Zapiekać około 20 minut w temp 180C. Przed podaniem można polać sosem pomidorowym lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz