14 grudnia 2011

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Sycąca, smaczna, w sam raz na kolację czy późny obiad.



Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Składniki:
  • 30 dag makaronu
  • 4 jajka
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, tymianek
  • ewentualnie: mozzarella, czarne oliwki, kukurydza

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.  Przełożyć do większego naczynia. Jajka rozmącić w garnuszku, dodać połowę startego żółtego sera, doprawić solą,pieprzem i tymiankiem, wymieszać. Wlać od naczynia z makaronem i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do momentu odparowania wody. Wymieszany makaron z jajkami i serem przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Posypać resztą żółtego sera. Jeśli ktoś chce może jeszcze posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i czarnymi oliwkami. 
Zapiekać około 20 minut w temp 180C.  Przed podaniem można polać sosem pomidorowym lub keczupem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz