Smaczne, sycące i jak to muffinki bardzo szybkie do przygotowania. A przepis znaleziony w gazetce reklamowej pewnego supermarketu :)
Muffinki z boczkiem
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 cebula
- 250 ml jogurtu lub maślanki
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- ½ łyżeczki soli, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 15 dag wędzonego boczku
- 10 dag pieczarek
- sól, pieprz, papryka mielona, tymianek
- tarta bułka
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć bez tłuszczu na patelni. Grzyby oczyścić, pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku, poddusić. Dodać przyprawy, ostudzić. Jeśli masa jest za rzadka można dodać 1-2 łyżki bułki tartej – ja nie dawałam.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, startym serem, pietruszką, solą i pieprzem. Do drugiej miski wbić jajko, lekko rozmieszać. Dodać olej, jogurt i cebulę z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Do masy wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać aby składniki się tylko połączyły. Połowę ciasta nałożyć do wysmarowanych margaryną i posypanych bułka tartą zagłębień formy do muf finek, włożyć po jednej łyżeczce farszu boczkowego, dopełnić pozostałym ciastem. Piec w temp 190C około 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz