Łatwa, szybka i smaczna. Wbrew dodatkowi rodzynek nie jest wcale za słodka. Może być wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, drobiu, czy ryb. Najsmaczniejsza jest gdy się ją przygotowuje z młodej kapusty, ale na to trzeba będzie jeszcze poczekać J
Coleslaw z rodzynkami
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- sok z cytryny, cukier
Kapustę poszatkować – jeżeli kapusta nie jest młoda to można ją posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękła. Marchewkę zetrzeć. Cebule pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Kwaśną śmietanę, majonez, oraz sok z cytryny wymieszać w miseczce. Dodać cukier, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do większej miski przełożyć kapustę, marchewkę oraz cebulę. Zalać warzywa przygotowanym sosem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i podajemy dopiero po kilku godzinach, gdy smaki składników dobrze się przegryzą, a cała sałatka będzie mocno ochłodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz