Kluseczki są delikatne i puszyste. Świetnie smakują z owocami, polane kwaśną śmietaną i posypane waniliowym cukrem pudrem. Albo też polane tylko roztopionym masłem i posypane serem wymieszanym z cukrem.
Kluseczki śmietanowe
Składniki na 6 porcji
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki masła lub masła roślinnego
- 4 łyżki mleka
- 6-7 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka masła i sól do wody
W głębokiej miseczce rozetrzeć masło z łyżką śmietany. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostała śmietanę, mąkę (najlepiej po łyżce), mleko, sól, cukier i po jednym całe jajka. Po dokładnym wymieszaniu lekko wybijamy, najlepiej drewnianą łyżką, by nabrało gładkości i sprężystości. Już po kilku ruchach ciasto jest gotowe. Na wrzącą wodę, z dodatkiem soli i łyżeczki masła, wrzucamy małe kluseczki. Gdy wypłyną gotujemy około 1 minuty po czym wyjmujemy.
Uwaga: ilość mąki w przepisie dopasowujemy do gęstości ciasta, ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz