24 listopada 2011

Kluseczki śmietanowe

Kluseczki są delikatne i  puszyste. Świetnie smakują z owocami, polane kwaśną śmietaną i posypane waniliowym cukrem pudrem.  Albo też polane tylko roztopionym masłem i posypane serem wymieszanym z cukrem. 



Kluseczki śmietanowe

Składniki na 6 porcji

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki masła lub masła roślinnego
  • 4 łyżki mleka
  • 6-7 kopiastych łyżek mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła i sól do wody

W głębokiej miseczce rozetrzeć masło z łyżką śmietany. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostała śmietanę, mąkę (najlepiej po łyżce), mleko, sól, cukier i po jednym całe jajka. Po dokładnym wymieszaniu lekko wybijamy, najlepiej drewnianą łyżką, by nabrało gładkości i sprężystości. Już po kilku ruchach ciasto jest gotowe. Na wrzącą wodę, z dodatkiem soli i łyżeczki masła, wrzucamy małe kluseczki. Gdy wypłyną gotujemy około 1 minuty po czym wyjmujemy.

Uwaga: ilość mąki w przepisie dopasowujemy do gęstości ciasta, ma mieć konsystencję gęstej śmietany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz