Surówka z kapusty włoskiej
- ¼ główki kapusty włoskiej
 - 1 cebula
 - 1 pomidor
 - 1 kiszony ogórek
 - 2 łyżki oliwy
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - sól, cukier
 
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb, cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy aż zmięknie. Cebule drobno siekamy. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki i mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwę łączymy z musztardą, sokiem z cytryny, przyprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy. Sosem polewamy surówkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz