18 września 2011

Słowak

Ciasto miodowe z kremem waniliowym i prażonymi jabłkami. Przygotowane dzień wcześniej rozpływa się w ustach.



Słowak


Ciasto:
50 dag mąki pszennej
20 dag cukru pudru
10 dag margaryny
2 jajka
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
3 łyżki kwaśniej śmietany

Suche składniki ciasta połączyć z margaryną i posiekać. Następnie dodać jajka, miód oraz śmietanę, szybko wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i upiec trzy placki. Piec około 10 minut w temp. 200C

Masa I
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
8 dag cukru
cukier waniliowy
10 dag masła

Obydwie mąki rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, a pozostałe mleko zagotować z dodatkiem cukru i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone mąki i ugotować budyń. Do gorącego dodać masło, wymieszać i gorący rozsmarować na pierwszym upieczonym placku, przykryć natychmiast drugim plackiem.

Masa II
Kilogram jabłek
Galaretka owocowa (najlepiej agrestowa)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć. Na koniec dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Jabłka odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyłożyć na przygotowanym wcześniej placku i przykryć ostatnim plackiem.

Masa III
20 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
1-2 łyżki śmietanki

Orzechy drobno pokroić, dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotować do chwili aż masa zgęstnieje,  wyłożyć na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz