16 września 2011

Sałatka brokułowa


Nieskomplikowana i bardzo szybka w przygotowaniu, a kolory zdecydowanie poprawią nastrój w pochmurny dzień :)



Sałatka brokułowa

Składniki
  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1 duży pomidor
  • pół puszki kukurydzy

Sos:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki (można pokroić w dużą kostkę).  Pomidora sparzamy, zdejmujemy z niego skórkę i kroimy w kostkę.  Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody (do wody oprócz soli dodajemy również szczyptę cukru) i gotujemy ok. 3-4 minut – ma być al dente.
Przygotowujemy sos: mieszamy majonez i kwaśną śmietanę, dodajemy drobno posiekane zioła, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i odstawiamy na około pół godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz