Nieskomplikowana i bardzo szybka w przygotowaniu, a kolory zdecydowanie poprawią nastrój w pochmurny dzień :)
Sałatka brokułowa
Składniki
- 1 brokuł
 - 4 jajka
 - 1 duży pomidor
 - pół puszki kukurydzy
 
Sos:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - 3 łyżki majonezu
 - po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
 - sól, pieprz
 
Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki (można pokroić w dużą kostkę).  Pomidora sparzamy, zdejmujemy z niego skórkę i kroimy w kostkę.  Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody (do wody oprócz soli dodajemy również szczyptę cukru) i gotujemy ok. 3-4 minut – ma być al dente.
Przygotowujemy sos: mieszamy majonez i kwaśną śmietanę, dodajemy drobno posiekane zioła, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i odstawiamy na około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz