22 września 2011

Gruszki w "ubrankach"


Soczyste, słodkie gruszki, pełne pysznego nadzienia w kruchym ubranku :-)  Czegóż chcieć więcej na deser w nadchodzącej jesieni…



Gruszki w „ubrankach”

Ciasto:
·         2 szkl mąki pszennej
·         paczka margaryny
·         5 żółtek
·         szczypta soli
·         ½ szkl cukru pudru
Nadzienie:
·         6 gruszek
·         łyżka wódki
·         3 łyżki rodzynek
·         2 łyżki miodu
·         4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
·         białko


Z podanych składników wyrabiamy kruche ciasto.
Na deser wybieramy gruszki średnie i najlepiej podobnej wielkości, tak by równo się piekły oraz niezbyt twarde i soczyste. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż zostawiając ogonek, ostrożnie wydrążamy gniazda nasienne. Orzechy do farszu lekko rumienimy. Rodzynki sparzamy, zalewamy wódką, mieszamy z posiekanymi orzechami i miodem. Odstawiamy na chwilę. Połówki gruszek napełniamy nadzieniem i składamy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kwadraty ok. 15x15 cm (czy też większe lub mniejsze – w zależności jak duże mamy gruszki). Gruszki owijamy dokładnie ciastem – tak aby ogonek wystawał (nadmiar ciasta odcinamy), brzegi dokładnie sklejamy. Ciasto nakłuwamy. Białko lekko ubijamy i smarujemy nim gruszki. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 C ok. 25 minut – do złotego koloru. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz