28 czerwca 2011

Bułeczki z sezamem

Witam wszystkich, którzy zechcieli tu zajrzeć :-)

Postanowiłam podzielić się zbiorem przepisów znalezionych w sieci, czasopismach i książkach kucharskich - wypróbowanych przeze mnie i zaakceptowanych przez domowników oraz znajomych  
Niestety na początek będzie mi bardzo trudno podać ich autorów. Zaglądam na wiele blogów, jestem też zapaloną maniaczką zbierania wszelkich przepisów kulinarnych tak więc trudno niejednokrotnie podać mi pierwszego autora przepisu, dosyć często też moje wypieki są po prostu luźnym trzymaniem się oryginału. :-)  

Tak tez było z tymi bułeczkami. Oryginalny przepis dotyczył zrobienia dużych bułek, ale jak to czasami wynika z czystego lenistwa (cóż, mnie też się to zdarza :-) ) postanowiłam sobie ułatwić pracę i zamiast formować bułeczki po prostu zaczęłam je wycinać. Szło szybko i łatwo a efekt zaskoczył wszystkich.  Bułeczki oczywiście zyskały sobie gorących zwolenników, przez co trudno znaleźć czas na próbowanie nowych przepisów :-)





Bułeczki (na około 45 szt)
  • 80 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 4 dag masła
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 1/3 szkl mleka łączymy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie topimy masło i je studzimy. Mąkę przesiać, dodać sól, rozczyn z drożdży, stopione masło, roztrzepane jajka i letnie mleko – składniki dokładnie ze sobą połączyć i  wyrabiać chwile aż uzyskamy elastyczne ciasto. Ciasto rozkładamy na stolnicy na grubość ok. 2 cm  (nie musimy wałkować wystarczy tylko uformować rękami) i wycinamy krążki o średnicy ok. 5 cm. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (musimy  pamiętać o zachowaniu odstępów  ponieważ urosną) i odkładamy do lodówki na ok. 8 godzin. Jeżeli chcemy je przygotować na śniadanie to zostawiamy na noc w lodówce.  Po tym czasie wyjmujemy blaszki na około 30 minut przed pieczeniem, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika smarujemy letnim mlekiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy ok. 8 minut w nagrzanym do temp 250 C piekarniku (do uzyskania złocistego koloru). 
Najlepiej smakują z masełkiem czosnkowym :-)



1 komentarz:

  1. Piękne bułeczki :)
    Obejrzałam wszystkie przepisy, sporo zapisałam - świetny blog:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń