29 czerwca 2011

Kluseczki z truskawkami

Znacie jakieś osoby które nie lubią truskawek? Bo ja nie. No może tylko osoby, które nie mogą ich  jeść z powodu alergii… Ale to już inny temat. Myślę, że całe to wielkie uczucie do truskawek wynika z tego, że licencję na spożywanie ich w formie świeżej mamy tylko w lecie, natomiast wytwarzaną z nich truskawkę mrożoną można pałaszować cały rok, ale to już nie to samo …
No, ale miało być o kuchni pełnej magii, więc …

„Truskawki ze śmietaną - magia tradycyjna
Truskawki z bitą śmietaną - magia ceremonialna
Truskawki z truskawkami polane sosem truskawkowym - maaaaaaaaagiczny smaczek :-) „

Kluseczki w sosie truskawkowym (2 duże lub 3 małe porcje)


Kluseczki:
½ szkl śmietany kremówki
4 dag masła
8 dag maki
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos:
Truskawki – ilość wg uznania
Śmietana kremówka – ile chcemy, byle nie za dużo, bo to ma być sos truskawkowy a nie śmietanowy :)
Cukier – do smaku

Robimy ciasto parzone: kremówkę zagotowujemy z masłem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę, gotując mieszamy aż powstanie gęste ciasto. Ciast przekładamy do miski i lekko studzimy. Następnie cały czas miksując dodajemy po jajku, na końcu dodajemy proszek do pieczenia. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną cukru. Dwiema łyżeczkami (kluseczki bardzo urosną) maczanymi we wrzątku formujemy kuleczki z ciasta i wkładamy je partiami do wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Gotowe podajemy ze sosem - truskawki przesmażamy z cukrem, na końcu dodajemy śmietanę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz