17 kwietnia 2013

Sernik w cieście orzechowym


Niebanalny sernik a może nietypowy  tort? To zależy tylko od tego w jakiej foremce go upieczemy. Jedno co pozostaje niezmienne to doskonałe połączenie sera z orzechami :) Sernik jest trochę czasochłonny, ale warto troszkę się pomęczyć, zwłaszcza jeśli chcemy zaskoczyć gości ;)



Sernik w cieście orzechowym

600 g sera
200 g cukru pudru
6 jajek
½ łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżki mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
6 jajek
¾ szklanki cukru
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki roztopionej margaryny
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g masła
2 łyżki cukru pudru
300 g kwaśnej śmietany

Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku, a następnie ser i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i dodać do masy serowej, po czym delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (180C) i piec około 50-60 minut.
Ciasto orzechowe: białka ubić na sztywną pianę, następnie wyspać cukier i dalej ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ostudzoną margarynę i zmielone orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do tej samej foremki co wcześniej piekł się sernik. Piec w temp 180C około 30 minut (do suchego patyczka)
Krem: miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce śmietanę. Ucierać do połączenia się składników.
Składanie: placek orzechowy przekroić na połowę. Pierwszy blat ciasta orzechowego posmarować połową kremu, na to położyć sernik, posmarować resztą kremu i przykryć drugo połową orzechowego ciasta. Wierzch ciasta można również lekko posmarować kremem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


5 komentarzy:

  1. pomysłowo! wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju jeju ależ ten serniczek wybornie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik wyśmienity, często taki robię! http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/04/sernik-w-ciescie-orzechowym-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki te na zimno, te na ciepło i te w formie torta więc na pewno sie i tym zajmę :-)
    Pyszota:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny pomysł, może kiedyś wypróbuję, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń