22 kwietnia 2013

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa – jest świetnym deserem nie tylko na upalne dni. Świetnie orzeźwia, jest pełna witamin, zaspokaja apetyt na słodycze ;)   Można ją przygotować o każdej porze roku, z każdych owoców, za każdym razem w innej ich kompozycji, z innymi dodatkami (jogurt, bita śmietana, jakieś małe % ;),  itd.). A do tego każdy sam, bez zaglądania do „ściąg” kulinarnych  może ją zrobić. Wystarczy tylko trochę chęci i fantazja.




Sałatka owocowa

Owoce wystarczy:
  • obrać -  i tu uwaga  - nie wszystkie, bo niektórych się po prostu nie da ;)
  • pokroić – tak żeby każdy nie miał problemu z jej jedzeniem :)
  • wymieszać – czasami ostrożnie, żeby od razu nie wyszedł nam mus owocowy
  • chwilkę poczekać, aby smaki się „przegryzły” (tu akurat jest najtrudniej)
  • i jeść, jeść, jeść …. ;)

Oczywiście nie musimy za bardzo (ale to jest moje zdanie) przestrzegać proporcji składników.  To spowoduje, że za każdym razem będziemy mieli inną sałatkę.

W I wersji były:
  • banany,
  • jabłko,
  • brzoskwinie,
  • pomarańcze,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • winogrona





Druga sałatka to:
  • banany,
  • kiwi,
  • mandarynki,
  • pomarańcze,
  • melon,
  • kaki,





Pokrojone owoce zalewam sosem przygotowanym z:
  • soku z ½ cytryny
  • 100 ml wina białego wytrawnego lub półsłodkiego
  • 2 łyżek miodu (opcjonalnie)






4 komentarze:

  1. Super sałatka! ; )
    Dużo kolorów i smaków - samo zdrowie!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, pierwszą zrobię dziś. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka sałatka dobra na każdą porę roku, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna , bardzo kolorowa , Cała rodzinka zjadła bez problemu :)

    OdpowiedzUsuń