22 listopada 2012

Sałatka z selerem naciowym


Nie wiedziałam, że seler naciowy tak fajnie komponuje się z innymi składnikami w sałatce. Sałatka jest chrupiąca i wybornie smakuje. Ma ona lekko słodki smak przez dodanie ananasa, oczywiście jeśli ktoś lubi jeszcze słodsze sałatki może go dodać więcej ;)


Sałatka z selerem naciowym 

filet z kurczaka
4 liście selera naciowego
2 łyżki posiekanego pora
10 dkg żółtego sera
pół puszki ananasa 
pół puszki kukurydzy
majonez
sól, pieprz, papryka słodka
2-3 łyżki oleju

Z oleju i przypraw przygotować marynatę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w kostkę (ok. 1 – 1,5 cm), przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godz. Następnie mięso usmażyć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przełożyć do większej miski, ostudzić. Seler, ser i ananasa pokroić w kostkę. Por drobno posiekać, jeśli chcecie się pozbyć jego charakterystycznej goryczki należy przelać go na sitku wrzątkiem. Do mięsa dołożyć pozostałe składniki sałatki, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę najlepiej przed podaniem schłodzić.



3 komentarze:

  1. Mam podobny przepis, ale ta sałatka wygląda bardzo zachęcająco - muszę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proporcję troszkę zmieniłam, mimo to sałatka bardzo smaczna. od tej pory to jedna z moich ulubionych. http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/11/saatka-z-selerem-naciowym-ananasem-i.html Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tą sałatkę, a że selera zawsze wiecej to zwykle robię dwie partie sałatki, zawsze calutka znika :)

    OdpowiedzUsuń