24 września 2012

Tarta brokułowa z kurczakiem


Mimo, iż za oknem jesień więc powinno być w kolorach raczej czerwieni i pomarańczy niż zieleni, ale co tam :). Wiosennie zielona, ze smakowitym farszem, duuużą ilością sera i kruchymi brzegami. Smaczna tarta brokułowa :)


Tarta brokułowa z kurczakiem

Ciasto:
1 szklanka maki krupczatki
100 g masła
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
mały brokuł
pojedyńcza pierś z kurczaka
3 jajka
150 ml kwaśnej śmietany (18%)
100 g żółtego sera
sól, pieprz

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka, proszek do peszenia i sól,  szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę  do tarty (20 cm średnicy). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do temp 200C piekarnika i podpiekamy na złoty kolor.
Nadzienie: brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek (do wody możemy dodać również szczyptę cukru) i gotujemy około 2-3 minuty. Pierś kurczaka gotujemy, później studzimy i kroimy w kostkę.  Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, roztrzepujemy. Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na ostudzone ciasto wykładamy brokuła i kurczaka, całość zalewamy masą jajeczną, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika (180C) na około 25 minut, ewentualnie do momentu aż masa się zetnie.




4 komentarze:

  1. O, zapisuję sobie ten przepis :) Bardzo lubię wytrawne tarty, a takie z kurczakiem i dużą ilością sera - w szczególności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda z daleka jak quiche z królika ;) ale koniecznie do wypróbowania przepis :) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń