11 września 2012

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem


Koleżanka poprosiła mnie o przepis na chleb. Miał być łatwy i szybki do zrobienia. Przepisów trochę mam  :) no ale akurat miałam wypróbowane tylko te bardziej skomplikowane, a że nie sprawdzony przepis to tak nie za bardzo komuś polecać więc na szybko zabrałam się do pracy i … miałam w ciągu około 1,5 godziny - pyszny i zdrowy chlebek :) . W sam raz na kolację :) (źródło:  Siaśkowe gotowanie - przepis podaję już po moich modyfikacjach :) )



Pełnoziarnisty chleb ze słonecznikiem

składnik na foremkę: 31x14x6 cm)
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
50 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju (dałam olej z orzechów włoskich)
ok. 500 ml ciepłej wody
100 g słonecznika

Z drożdży, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki  przygotować rozczyn. Mąkę przesypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, wsypać sól, słonecznik. Wlać olej i delikatnie wodę cały czas mieszając. Ciasto wyrobić i przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem i wysypanej otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temp 200C jednocześnie wkładając do niego na spód garnuszek wypełniony wodą (można też spryskać wnętrze piekarnik wodą przed włożeniem chleba). Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika wierzch chleba spryskać wodą (można też dodatkowo posypać ziarnami słonecznika). Piec 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec jeszcze około 20 minut.

Moja uwaga:
Gorący chlebek (zaraz po wyjęciu z piekarnika) wkładamy do woreczka foliowego lub reklamówki, zawijamy w koc i pozostawiamy tak na około 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Chleb ma wtedy delikatną mięciutka skórkę. 



2 komentarze:

  1. bardzo się cieszę, że wyszedł!!
    trzeba było mi dać znać,że wypróbowałaś :D

    OdpowiedzUsuń