16 lipca 2012

Ziemniaki Hasselback


Znowu na obiad tradycyjne ziemniaki? – nie …  może tym razem coś innego. Pokrojone na cząstki i zapieczone w piekarniku? … ale to już było nie raz. A więc może coś takiego? … Ciekawie się prezentują na innych blogach, podobno w smaku są super, więc dlaczego by nie spróbować  ;-) Zgodnie z zaleceniem biorę ziemniaki, łyżkę oraz nóż. Praca idzie szybko i sprawnie, a ostateczne dzieło przechodzi moje najśmielsze oczekiwania. Ziemniaczki mają delikatnie chrupiącą skórkę, w środku są mięciutkie a do tego niesamowicie pachną czosnkiem :-)


Ziemniaki Hasselback

ziemniaki
olej
czosnek
sól
pieprz
tymianek


Potrzebujemy kilka, kilkanaście sztuk ziemniaków - sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jakie są duże i ile sztuk przypadnie na osobę. Ziemniaki myjemy, obieramy jeśli jest to konieczne lub tylko szorujemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy w poprzek na mniej więcej 3-4 mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejamy, dokładnie osuszamy. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem. Przy pomocy pędzelka smarujemy olejem  całe ziemniaki, również w nacięciach. Czosnek tniemy na bardzo cieniutkie plasterki. Po 2-3 plasterki czosnku wkładamy pomiędzy plastry ziemniaka. Oprószamy wszystko grubą solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min.. Po tym czasie smarujemy je ponownie olejem. Jeszcze raz  wkładamy do piekarnika na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min. sprawdzić nakłuwając największego ziemniaka. 


2 komentarze: