Znowu na obiad tradycyjne ziemniaki? –
nie … może tym razem coś innego.
Pokrojone na cząstki i zapieczone w piekarniku? … ale to już było nie raz. A
więc może coś takiego? … Ciekawie się prezentują na innych blogach, podobno w
smaku są super, więc dlaczego by nie spróbować
;-) Zgodnie z zaleceniem biorę ziemniaki, łyżkę oraz nóż. Praca idzie
szybko i sprawnie, a ostateczne dzieło przechodzi moje najśmielsze oczekiwania.
Ziemniaczki mają delikatnie chrupiącą skórkę, w środku są mięciutkie a do tego
niesamowicie pachną czosnkiem :-)
Ziemniaki Hasselback
ziemniaki
olej
czosnek
sól
pieprz
tymianek
Potrzebujemy kilka, kilkanaście sztuk ziemniaków
- sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jakie są duże i ile
sztuk przypadnie na osobę. Ziemniaki myjemy, obieramy jeśli jest to konieczne
lub tylko szorujemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy w poprzek na mniej więcej
3-4 mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie
pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce wtedy nóż podczas cięcia
zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej
wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejamy, dokładnie osuszamy. Układamy
ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem. Przy
pomocy pędzelka smarujemy olejem całe
ziemniaki, również w nacięciach. Czosnek tniemy na bardzo cieniutkie plasterki.
Po 2-3 plasterki czosnku wkładamy pomiędzy plastry ziemniaka. Oprószamy wszystko
grubą solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wstawiamy naczynie do piekarnika
nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min.. Po tym czasie
smarujemy je ponownie olejem. Jeszcze raz
wkładamy do piekarnika na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i
zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min.
sprawdzić nakłuwając największego ziemniaka.
Piękne i apetyczne ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńRobię dziś. Patent z łyżką genialny;)
OdpowiedzUsuń