26 lipca 2012

Zielona zapiekanka

Dla tych, którzy nie mają ochoty ma kolejny kawałek mięsa proponuję wyśmienitą i zdrową zapiekankę warzywną o delikatnym smaku.  Zapiekanka jest świetna zarówno na obiad jak i na kolację.


Zielona zapiekanka

mały zielony kalafior*
mały brokuł   
100 g sera pleśniowego lazur
100 g sera mozzarella
50 g serka topionego
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
posiekane orzechy włoskie
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Warzywa umyć a następnie podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jarzyny wrzucić na wrzątek i gotować ok. 3-4 minuty, następnie odcedzić i pozostawić na sicie, aby dobrze ociekły.
W rondelku rozpuścić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem. Stale mieszając doprowadzić sos do wrzenia, dołożyć serek topiony, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser pleśniowy pokruszyć, mozzarellę pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Formę napełnić warzywami, posypać serami. Całość zalać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku na 30-35 minut.  Można podawać na ciepło jak również na zimno.

*można też z powodzeniem użyć zwykłego kalafiora



1 komentarz:

  1. mhmmm takiego połączenia jeszcze nie stosowałam, ale wygląda apetycznie:)Czas najwyższy spróbować!

    OdpowiedzUsuń