Coś dla wielbicieli ciast deserowych -
lekki, piankowy, rozpływający się w ustach sernik - torcik bananowy
na zimno z czekoladą … i jest pyszny … naprawdę …
Torcik bananowy na zimno
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych
150 g margaryny
Masa I:
4 banany
450 g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki żelatyny
Masa II:
500 ml śmietany kremówki
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego
Spód: ciastka rozkruszyć przy pomocy
blendera lub włożyć do grubszego woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem.
Margarynę rozpuścić i dodać do pokruszonych herbatników, dokładnie wymieszać.
Wsypać do tortownicy, ugnieść. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180C i
piec około 5 minut. Ostudzić
Masa I: żelatynę namoczyć w niewielkiej
ilości mleka a następnie rozpuścić – nie doprowadzając do jej zagotowania.
Banany rozgnieść widelcem, dodać serek waniliowy i rozpuszczoną żelatynę,
dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód i włożyć od lodówki.
Masa II: żelatynę przygotować tak jak
poprzednio. Czekoladę zetrzeć na tarce do warzyw. Śmietanę kremówkę ubić, pod
koniec dodając cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać żelatynę oraz czekoladę i
dokładnie wymieszać. Wyłożyć na masę bananową. Ponownie wstawić do lodówki.
Wszystkie ciasta, w których składnikiem jest banan bardzo szybko znikają. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńto też zostało błyskawicznie zjedzone :)ale najważniejsze jest to, że robi się je bardo szybko :)
UsuńFantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOh piękne, muszę zapisać sobie ten przepis!
OdpowiedzUsuńAleż mnie kusi ten torcik! Wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńKulinarna Ja: zapisuj, bo warto :)
OdpowiedzUsuńanahitka9: to się dłużej nie opieraj :) tylko piec - chociaż chyba poprawniej będzie - zamrażaj :)
Wyszedł pyszny:) Wprowadziłam kilka małych zmian,bo akurat nie miałam wszystkich składników. Efekt widoczny u mnie na blogu:)
Usuń